مدیریت بیماری
دستگاه تنفس
انسان در حال استراحت، حدود 12 الی 15 بار در دقیقه نفس میکشد. حدود 500 میلیلیتر هوا در هر بار تنفس وارد ریهها شده و از آن خارج میشود. تنفس اصطلاحی است که به دو فرآیند اشاره دارد:
- تنفس خارجی که شامل ورود اکسیژن به بدن و دفع دی اکسیدکربن از آن میباشد.
- تنفس داخلی که شامل مصرف اکسیژن و تولید دی اکسید کربن توسط سلولها و تبادل گازی بین سلولها و محیط مایع اطراف آنهاست.
وظیفه دستگاه تنفسی
وظیفه دستگاه تنفس تأمین اکسیژن برای سلولهای بدن و دفع دی اکسید کربن (گاز کربنیک) حاصل از متابولیسم است.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه تنفسی
دستگاه تنفس در انسان شامل:
- ششها (ریهها)
- مجاری هوا
- قفسه سینه که ششها را در خود جای داده
- ماهیچههای تنفسی است.
به طور کلی دستگاه تنفس را میتوان به دو قسمت تقسیم کرد:
- دستگاه تنفسی فوقانی یا بالایی که متشکل از بینی، حلق، لوزهها و حنجره است.
- دستگاه تنفسی تحتانی یا زیرین که از نای، نایژهها، نایژکها و کیسههای هوایی تشکیل شده است.
- دهان و بينی
- با نفس کشیدن، هوا از طریق سوراخهای بینی و جریان یافتن در حفرات بینی به بدن ما وارد میشود. هوا در زمان عبور از بینی، تصفیه و مرطوب شده و دمای آن به دمای بدن میرسد.
- حلق
- انتهای حفرات بینی به حلق مرتبط است. هنگام تنفس هوا از بینی یا دهان، وارد حلق میشود.
- زبان كوچك
- یک زائده کوچک در انتهای حلق و چسبیده به کام است، که در هنگام بلع راه بینی را میبندد.
- حنجره
- حنجره حلق و نای را به هم متصل میکند که به نام سیب آدم نیز معروف است. حنجره، حاوی طنابهای صوتی است و براي توليد صدا به لرزش در میآيند.
- نای
- بعد از حنجره هوا وارد نای میشود. وجود غضروف در دیواره نای آن را از جمع شدن حفظ میکند.
- نای توسط اپیگلوت محافظت میشود.
- وظیفه اپیگلوت این است که از ورود غذا به ششها جلوگیری میکند.
- هنگامی که فرد کار بلع انجام نمیدهد یعنی غذا نمیخورد، اپیگلوت در یک وضعیت روبه بالا یا «بیطرف» باقی میماند و زمانی که غذا میخوریم بر روی نای قرار میگیرد تا مواد غذایی وارد مری که قسمتی از دستگاه گوارش ما است، شود.
- نایژه
- نای و به دو شاخه چپ و راست تقسیم میشود که به هر یک از آنها نایژه میگویند. هر نایژه به یک شش متصل است و باعث انتقال هوا به سمت ریهها میگردد.
- نایژکها
- نایژهها در داخل ششها، منشعب و انشعابات کوچک بسیار زیادی را به وجود میآورد. این انشعابات نایژکها را میسازند. هر نایژک به خوشهای از کیسههای هوایی منتهی میشود که کار تبادل گازهای اکسیژن و دی اکسید کربن در آنها انجام میگیرد.
- ششها (ریهها)
- ریهها در حفره سینه در دو طرف قلب قرار گرفتهاند.
- شش راست به سه قسمت یا لوب و شش چپ به دو قسمت تقسیم میشود.
- هر یک از ششها با پردهای کیسهای شکل بنام پرده جنب پوشیده شده است.
- یک لایه دیگر پرده جنب نیز داخل قفسه سینه را میپوشاند.
- فضای بین پردههای جنب را فضای جنب، مینامند. وجود لایه نازکی از مایع جنب در فضای جنب، موجب لغزندگی بین دیواره قفسه سینه و ششها میشود.
- ریهها به راحتی بر روی دیواره قفسه سینه میلغزند اما به سختی از آن جدا میشوند. مشابه لغزیدن دو لام شیشهای مرطوب روی همدیگر است که به سختی میتوان آنها را از هم جدا کرد. شش اندامی اسفنجی با سطح داخلی بسیار وسیع برای تبادلات گازی و تداوم حیات میباشد.
مادهای به نام سورفکتانت توسط برخی از سلولهای دیواره کیسههای هوایی ترشح میشود و سطح داخل آن را میپوشاند و موجب تسهیل باز شدن طبیعی کیسههای هوایی میشود. سورفکتانت در اواخر دوران جنینی ساخته شده و کمبود آن موجب مشکل تنفسی در نوزادان نارس میشود.
- عضلات تنفسی
عضلات تنفسی در انجام عمل تنفس نقش مهمی دارد، این عضلات عبارتند از:
-
- عضلات بین دندهای خارجی یا عضلات دم
ماهیچههایی هستند که قفسه سینه را بالا میبرند و حجم آن را افزایش میدهند. زمانی که هوا وارد ریهها میشوند این عضلات فعال میشوند.
-
- عضلات بازدم
ماهیچههایی هستند که قفسه سینه را پایین میبرند و حجم آن را کاهش میدهند. زمانی این عضلات فعال میشوند که هوا از ریه خارج میشود.
-
- دیافراگم
ديافراگم عضلهای قوی و گنبدی شكل است كه برای عمل تنفس ضروری بوده، همچنين حفره قفسه سينه را از حفره شكم جدا میسازد. در زمان دم یا ورود هوا دیافراگم به سمت پایین رفته و موجب باز شدن قفسه سینه و افزایش حجم آن میشود و زمانی که بازدم انجام میشود دیافراگم به سمت بالا رفته و موجب خارج شدن هوا از ریهها میگردد.
عمل تنفس
- هر تنفس از دو قسمت دم و بازدم تشکیل شده است. دم یک عمل فعال و نیازمند صرف انرژی است که توسط آن هوا وارد ریهها میشود. بازدم یک عمل غیرفعال و بدون نیاز به صرف انرژی است که در نتیجه رفع انقباض عضلات دمی و بازگشت ارتجاعی ریهها، انجام میشود.
- نقش پرده جنب در تنفس: در انجام دم و بازدم پرده جنب نقش مهمی دارد. فشار فضای میان دو لایه پرده جنب همیشه کمتر از فشار اتمسفر است و به همین دلیل ششها حتی در حالت بازدم ارادی نیز کاملاً بسته نمیشوند.
- وضعیت دستگاه تنفسی قبل از شروع دم: قبل از شروع دم کلیه ماهیچههای تنفس در حال استراحت هستند و دیافراگم به صورت یک گنبد است و دندهها در پایینترین وضعیت خود قرار دارند و فشار فضای جنب کمتر از فشار اتمسفر و ششها در حالت نیمه باز هستند.
- وضعیت دستگاه تنفسی هنگام دم: هنگامی که فرمان عصبی دم توسط مراکز تنفسی در مغز صادر میشود اعصاب حرکتی ماهیچههای بین دندهای خارجی و دیافراگم را منقبض میکنند. انقباض ماهیچههای بین دندهای خارجی موجب حرکت دندهها به بالا و طرفین میشود. انقباض دیافراگم موجب افزایش حجم قفسه سینه میشود. این افزایش حجم باعث کاهش فشار مایع جنب و باز شدن کیسهها میشوند و هوا را به درون خود میکشانند. بنابراین عامل اصلی باز شدن کیسههای هوایی و ورود هوا به ششها پرده جنب است. اگر پرده جنب پاره شود شش کاملا جمع شده و از کار میافتد.
- وضعیت دستگاه تنفسی در پایان دم: در پایان دم ماهیچههای ویژه دم استراحت میکنند. خاصیت ارتجاعی ششها و وزن قفسه سینه موجب میشود که ششها به حالت اولیه خود برگردند. برگشت ششها باعث افزایش فشار هوای درون شش نسبت به اتمسفر و در نتیجه بیرون راندن هوا میشود بازدم را بطور فعال نیز میتوان انجام داد.
انتقال و تبادل گازهای تنفسی
هنگامی که بک مولکول اکسیژن هوا وارد دستگاه تنفس میشود تا زمانی که به درون یکی از سلولهای بدن برسد باید مراحل زیر طی شود.
- انتقال از هوا به شش
- انتقال از شش به خون (تبادل)
- انتقال در خون
- انتقال از خون به بافتها (تبادل)
عکس این حالات در مورد دیاکسید کربن صادق است.