مدیریت بیماری
اورژانسهای تنفسی
آسم یک بیماری ریوی است که در آن به دلیل التهاب راههای هوایی، تنفس دشوار میشود. راههای اصلی هوایی به وسیله گرفتگی و هیپرتروفی (حجیم شدن) عضلات، تورم و افزایش تولید ترشحات تنفسی، تنگ شده و اغلب باعث خسخس صدادار میشود. هوا در ریهها توسط راههای هوایی متورم محبوس میشود و بیمار دچار اشکال در خروج تنفس میشود. در بیماران مبتلا به آسم، برخی مشکلات نظیر سرماخوردگی، آنفولانزا یا عفونتهای دیگر ممکن است موجب یک حمله آسم شوند. محرکهای شایع دیگر شامل محصولات حیوانی، گردو غبار، گرده گیاهی یا فعالیت ورزشی به خصوص در آب و هوای سرد میباشد.
فرد مبتلا به آسم باید داروهایی برای جلوگیری از حمله آسم استفاده کند. این داروها با نام ((پیشگیری کنندهها)) شناخته میشوند. این داروها به کاهش تورم و التهاب مجاری تنفسی کمک میکنند.
در حمله آسم، بیمار میتواند از داروهای ((برطرف کننده)) و ترجیحا از طریق یک ((آسم یار)) استفاده کند. این داروها باعث شل شدن عضلات راههای هوایی شده و اسپاسم راههای هوایی را برطرف میکنند. آسم یار یا دم یار به نگهداری دارو و رفع دشواری استنشاق دارو در طول یک حمله آسم کمک میکند.
علائم و نشانهها
- تنگینفس و مشکل در صحبت کردن بیشتر از چند کلمه بدون تنفس بریده بریده
- خسخس سینه، گاهی اوقات اما نه همیشه
- سرفه مداوم، اغلب همراه با خلط و ((صدا دار))
- رنگ پریدگی پوست و کبودی لبها و نوک انگشتان
- تلاس تنفسی واضح و مشخص با کشیده شدن فضاهای بین دندهای به سمت داخل
- افزایش ضربان قلب
اقدامات گام به گام
- کمک کنید تا بیمار در راحتترین حالت قرار گیرد
- به بیمار کمک کنید که در حالت نشسته قرار گیرد و مراقب او باشید.
- در حالت ایدهآل، بهتر است که بیمار دستهایش را برای افزایش فضاهای دندهای در زمان استراحت، روی یک میز قرار دهد.
اجازه هیچ گونه فعالیت فیزیکی را ندهید.
- کمک کنید تا دارو را مصرف کند
- به بیمار کمک کنید که یک اسپری ((برطرف کننده)) را در اسرع وقت مصرف کند. اگر آسم یار موجود است، بیمار باید برای مصرف دارو به صورت ذیل اقدام کنید:
- بزرگسالان: 8-6 پاف از دارو به بیمار بدهید. این دوز را میتوانید هر 20 دقیقه تکرار کنید.
- کودکان: 4-2 پاف (بسته به سن کودک و شدت حمله) از دارو به بیمار بدهید و بین هر پاف، چهار تنفس فاصله باشد. سپس این دوز را میتوانید هر چهار دقیقه در صورت عدم بهبودی، تکرار کنید.
با شماره 115 تماس بگیرید.
- کمک به بیمار را تا رسیدن آمبولانس ادامه دهید.
دقت کنید که ممکن است حمله آسم ناشی از قطع داروهای حاوی کورتن باشد. حتما این مورد را از بیمار یا خانوادهاش پیگیری کنید.
- اگر آسم یار در دسترس نیست می توان از یک لیوان یک بار مصرف فومی با ایجاد یک سوراخ در انتهای آن، برای وارد کردن پافر استفاده کرد.
- مراقبت را ادامه دهید
اگر وضعیت بیمار رو به بهبودی است، بیمار باید تا زمانی که رنگ پوست طبیعی شود، استراحت کند. اگر بیمار یک کودک است، اطمینان حاصل شود که والدین از این مشکل آگاه هستند و توصیه کنید یک بررسی پزشکی توسط پزشک خانواده شود.