مدیریت بیماری
سلامت روان چیست؟
سلامت روانی، مانند سلامت به معنای نبودن مشکلات یا بیماری نیست بلکه دربرگیرنده حالات عاطفی، شرایط جسمی، صرفا زندگی، احساسات و افکار فرد میباشد.
سلامت روانی هم حالات عاطفی و هم شرایط ذهنی، یعنی هم احساسات و هم افکار شما را در بر میگیرد. بنابراین سلامت روانی، توانایی شما را در درک واقعیتها، همان گونه كه هست و پاسخ دادن به چالشهای آن و در پیش گرفتن تدابیر و شیوههای خردمندانه برای زندگی كردن، توصیف میكند.
در حقیقت سلامت روان، علمی است برای بهتر زیستن و رفاه اجتماعی كه تمام زوایای زندگی از اولین لحظات حیات جنینی تا مرگ اعم از زندگی داخل رحمی، نوزادی، كودكی تا نوجوانی، بزرگسالی و پیری را در بر میگیرد و به افراد كمک میكند تا با ایجاد روشهایی صحیح از لحاظ روانی و عاطفی بتوانند با محیط خود سازگاری نموده و راه حلهای مطلوبتری را برای حل مشکلاتشان انتخاب نمایند.
نتیجه آنکه مفهوم بهداشت روانی عبارت خواهد بود از تأمین رشد و سلامت روانی فردی و اجتماعی، پیشگیری از ابتلاء به اختلال روانی، درمان مناسب و بازتوانی آن. واكنش فرد برخوردار از سلامت روان در مقابل مشکلات و فشارهای زندگی، شناسائی عوامل ایجاد مشکل و اتخاذ راه حلهای منطقی و اصولی برای رفع آنها است.
با وجود آنکه اهمیت بیماریهای روانی كمتر از بیماریهای جسمی نیست، اما به اندازه كافی به آنها توجه نمی شود. بسیاری از مردم به دلیل بیماری روانی خود یا اطرافیانشان از زندگی لذت نمی برند در حالی كه با شناسایی و درمان بموقع بیماریهای روانی میتوان به این افراد كمک كرد و در صورتی كه مانند سایر بیماریها، بیماریهای روانی، قابل پیشگیری بوده و اگر به موقع تشخیص داده و تحت درمان قرار گیرند به همان نسبت از مزمن شدن و عوارض آنها كاسته خواهد شد.
سلامت روان عبارت است از مجموعه عواملی كه در پیشگیری از ایجاد و یا پیشرفت روند وخامت اختلالات روانی در انسان، نقش مؤثر دارند. بیماریهای روان چند علتی هستند و در پیشگیری آنها باید این مسأله در نظر گرفته شود.
برای تشخیص سلامت روان نیز مانند تشخیص سلامت جسم، معیارهایی وجود دارند. ملاکهای سلامت روان عبارتند از:
- توانایی انجام وظیفه و اجرای مسئولیتای شخصی
- توانایی برقراری رابطه با دیگران
- برداشتهای واقع بینانه از دیگران و موقعیتهای زندگی
- تفکرمنطقی و خردمندانه
- تلاش در جهت سلامتی
- انعطاف پذیری و قدرت تطابق باشرایط گوناگون
- معنی دادن به زندگی
- محبت به دیگران
- داشتن توانایی كمک به دیگران
- داشتن احساس رضایت از زندگی بیشتر در روابط نزدیک با دیگران.
حس تسلط بر ذهن و جسم كه فرد را قادر میسازد برای ارتقای سلامت خود شیوه مناسب برگزیده و تصمیمهای مقتضی اتخاذ كند.
هدف اصلی سلامت روان، پیشگیری از بروز اختلالات روانی است كه به وسیله ایجاد محیط فردی و اجتماعی مناسب حاصل میگردد. نکته حائز اهمیت اینکه، عدم درک از نحوه شروع و طولانی مدت بودن بیماریهای روانی و عدم اطلاع از بیماری و درمان به موقع آن و همچنین عدم برنامه صحیح و اطلاع كافی از روشهای درمانی و افزایش بیماران روانی، منجر به تبدیل آن به بیماری غیرقابل علاج شده و عواقب جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
آموزش همگانی و مشاوره سلامت روان برای گروههای هدف، از جمله مهم ترین روشهای پیشگیری اولیه در سلامت روان هستند. پیشگیری اولیه به كاربرد روشها و ابزاری كه در جلوگیری از ظهور بیماری مؤثر هستند اشاره میكند و رفتارهای مثبت را تقویت میكند. هدف مداخله در پیشگیری اولیه، جلوگیری از شروع بیماری یا اختلال است، به نحوی كه احتمال آن را در مقطع زمانی خاص كاهش دهد.